Project
Actueel/verslagen
Omgevingsovereenkomst Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en De Groene Energie Corridor getekend
Nieuwsbericht geplaats op: 5 Nov, 2021

Op 28 oktober 2021 hebben de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en de Groene Energie Corridor (DGEC) de Omgevingsovereenkomst getekend.

In de Omgevingsovereenkomst staat dat De Groene Energie Corridor zich verplicht om het financiële bod aan de Omgeving uit te voeren. De Dorpsraad kan erop toezien dat de afspraken nagekomen worden. 

Het financiële bod bestaat uit:

-Een financiële bijdrage van DGEC in een Omgevingsfonds op basis van de hoeveelheid opgewekte energie (ca 45.000 euro per jaar). Het Omgevingsfonds kan gebruikt worden ter ondersteuning van lokale initiatieven. Het zijn de inwoners van Zwanenburg en Halfweg die bepalen waar het geld precies aan besteed wordt:

-Een obligatielening voor inwoners van Zwanenburg en Halfweg tegen een aantrekkelijke rente van 5% per jaar.

-De mogelijkheid om goedkoop, met een jaarlijkse korting van 50 euro, lokale groene stroom af te nemen via Tegenstroom.

Verder bevat de overeenkomst afspraken over de aanleg en uitvoering van het zonnepark, zoals het instellen van een klachtenloket en informatievoorziening waar DGEC aan moet voldoen.

De omgevingsovereenkomst geeft de Dorpsraad de mogelijkheid in handen om de belangen van de inwoners te behartigen zonder dat zij partij hoeven te kiezen.

Peter Vreeswijk, voorzitter van de Dorpsraad: “Wij staan neutraal tegenover de komst van het zonnepark. Maar als het er komt, dan vinden wij het belangrijk dat de inwoners ervan kunnen profiteren. Met deze Overeenkomst hebben wij als Dorpsraad een belangrijk instrument in handen gekregen”.

De initiatiefnemers van De Groene Energiecorridor zijn ook blij met de Omgevingsovereenkomst. Initiatiefnemer Arwin Bos: “Wij hebben altijd gezegd dat we het belangrijk vinden dat de inwoners van Zwanenburg en Halfweg kunnen profiteren van ons lokale boereninitiatief. Met een lokale werkgroep hebben we concrete voorstellen uitgewerkt. Met deze Overeenkomst met de Dorpsraad zijn de afspraken geborgd en voor iedereen te controleren. Hoe eerder het park er is hoe eerder de omgeving kan profiteren”.

Meer nieuws

SDE subsidie zonnepark De Groene Energie Corridor verleend

Op 23 februari 2022 heeft de Minister van Klimaat en Energie besloten om SDE ++ subsidie te verlenen voor zonnepark De Groene Energie Corridor (DGEC). Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ++) is een Rijksregeling die gericht is op technieken...

read more

Uitnodiging bijeenkomst 18 Februari

Uitnodiging Aan de inwoners van Zwanenburg en Halfweg en Boesingheliede Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van het financiële bod voor de omgeving van zonnepark De Groene Energie Corridor. Met dit bod willen wij u als lokale bewoner financieel laten...

read more

Uitnodiging bijeenkomst 18 Februari

Uitnodiging Aan de inwoners van Zwanenburg en Halfweg en Boesingheliede Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van het financiële bod voor de omgeving van zonnepark De Groene Energie Corridor. Met dit bod willen wij u als lokale bewoner financieel laten...

read more

Presentatie 25 November

Op 25 November 2020 heeft de laatste participatiebijeenkomst landschappelijke inpassing plaatsgevonden.  Het plan dat gepresenteerd is, zal het uitgangspunt worden van de vergunningaanvraag en de verdere gesprekken die we hiervoor zullen voeren met de gemeente....

read more